PROF.DR. YUSUF ABDULLAH AL-QARADHAWI

dosa-dosa besar dalam hal urusan sosial dan politik, seperti: -keadilan sosial yang tempang dan pincang -tidak adanya kebebasan berkarya dan bergerak -hak-hak masyarakat yang dicabuli -kehormatan manusia yang telah dicemari dan dicerobohi -penyerahan urusan kepimpinan bukan kepada mereka yang berhak -pemaulsan suara pilihanraya-perompakan harta negara milik rakyat -memberikan keistimewaan untuk menjadi pemimpin turun temurun kepada keluarga tertentu -pembaziran harta negara -tidak adanya sistem syura di dalam kerajaan. -PROF.DR.YUSUF ABDULLAH AL-QADHAWIRabu, Oktober 20, 2010

2011: perbedzaan ketara

Dalam usaha kerajaan memperlihatkan keprihatinan kepada rakyat dalam Bajet 2011 yang telah dibentangkan oleh Menteri Kewangan Malaysia pada 15hb. Oktober, 2010 yang lalu jelas menzahirkan ketidak samarataan jurang antara satu sama lain. Kita lihat jumlah peruntukan yang disediakan amat mendukacitakan rakyat marhen.

Sejumlah wang yang diperuntukan, RM5 billion telah diperuntukan untuk membina 'menara warisan'. Sebanyak RM6 billion diperuntukan untuk pembangunan rakyat di luar bandar seluruh negara.

Walaupun kita nampak perbedzaannya RM1 billion namun ianya tetap tidak berbaloi. Pembinaan Menara Warisan, sejauh mana ianya mendatangkan faedah kepada rakyat marhen? Adakah menara tersebut akan ditempatkan rakyat yang miskin? Atau hanya dijadikan sebagai Gajah Putih?

Inikah yang dikatakan "rakyat didahulukan". Seandainya RM5 billion itu disatukan dengan RM6 billion untuk rakyat, alangkah bahagianya rakyat Malaysia. Rakyat akan dapat menikmati segala kemudahan seperti sekolah, jalanraya, hospital dan lain-lain kemudahan yang lebih baik dan selesa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan