PROF.DR. YUSUF ABDULLAH AL-QARADHAWI

dosa-dosa besar dalam hal urusan sosial dan politik, seperti: -keadilan sosial yang tempang dan pincang -tidak adanya kebebasan berkarya dan bergerak -hak-hak masyarakat yang dicabuli -kehormatan manusia yang telah dicemari dan dicerobohi -penyerahan urusan kepimpinan bukan kepada mereka yang berhak -pemaulsan suara pilihanraya-perompakan harta negara milik rakyat -memberikan keistimewaan untuk menjadi pemimpin turun temurun kepada keluarga tertentu -pembaziran harta negara -tidak adanya sistem syura di dalam kerajaan. -PROF.DR.YUSUF ABDULLAH AL-QADHAWIJumaat, April 15, 2011

RPK: antara budi dan hati

PROSES YANG BERLANGSUNG DALAM KEHIDUPAN BATHIN MANUSIA YANG DIHASILKAN OLEH IMAN DAN ISLAM, MENAMBAH PEMBUKTIAN SALING PENGARUH ANTARA KEDUA ITU.

SASARAN AWAL RUKUN IMAN IALAH BUDI. SASARAN AWAL RUKUN ISLAM IALAH HATI (qalbu).

Dalam kehidupan bathin dapat diamati, bahawa budi dapat mempengaruhi hati, sebaliknya hati pun dapat mempengaruhi budi. Setelah budi dia misalnya menyimpulkan, bahawa seseorang teman selalu berniat dan bertindak jahat terhadapnya, menjadi bencilah dia kepadanya. Benci itu adalah perasaan hati, yang timbul kerana hasil pemikiran. Kerana dia benci kepadanya, dia mencari jalan untuk mencelakakannya. Mencari jalan adalah pemikiran (tindakan budi), yang digerakkan oleh rasa benci (tindakan hati).

KEPADA PENGUNDI DI SARAWAK! FAHAMILAH MAKSUD APA YANG TERSURAT DAN TERSIRAT. JANGAN PEDULIKAN APA YANG DILONTARKAN OLEH RAJA PETRA, TEKADKAN HATI UNTUK MEMBAWA PERUBAHAN DI NEGERI SARAWAK. ANDALAH YANG MENENTUKAN HALA TUJU KEMAKMURAN NEGERI SARAWAK.

SYABAS DAN TAHNIAH KALIAN BERANI MELAKUKAN PERUBAHAN....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan