PROF.DR. YUSUF ABDULLAH AL-QARADHAWI

dosa-dosa besar dalam hal urusan sosial dan politik, seperti: -keadilan sosial yang tempang dan pincang -tidak adanya kebebasan berkarya dan bergerak -hak-hak masyarakat yang dicabuli -kehormatan manusia yang telah dicemari dan dicerobohi -penyerahan urusan kepimpinan bukan kepada mereka yang berhak -pemaulsan suara pilihanraya-perompakan harta negara milik rakyat -memberikan keistimewaan untuk menjadi pemimpin turun temurun kepada keluarga tertentu -pembaziran harta negara -tidak adanya sistem syura di dalam kerajaan. -PROF.DR.YUSUF ABDULLAH AL-QADHAWIKhamis, Januari 27, 2011

ADAT dan ADAB: dua keadaan yang berbedza - betapa tenangnya cikgu mala

ANTARA DUA DARJAT: YANG MANA LEBIH MULIA

Kepada pengundi-pengundi DUN Tenang cuba kalian membuat "perhitungan" yang ikhlas dari sudut pemikiran yang waras merujuk kepada kesusilaan bangsa melayu yang beragama Islam.

Syarak telah menetapkan aurat perempuan ialah dua telapak tangan dan muka. Walau dalam apa cara sekali pun, aurat hendaklah dipelihara supaya tidak menimbulkan fitnah.

Betapa tenangnya Cikgu Mala dengan dipimpin oleh suami tersayang meredah air kerana mereka redha dengan kehendak Allah swt. Banjir bukan ciptaan manusia tetapi adalah kehendak Allah swt untuk menguji hambanya. Malangnya, dua orang WANITA UMNO itu seolah-olah tidak menerima kenyataan bahawa diatas kehendak Allah swt kawasan itu banjir. Tanpa segan silu menyelak kain hingga ke paras lutut mendedahkan aurat sudah pastinya menimbulkan fitnah. DIMANA LETAKNYA ADAB DAN ADAT MELAYU?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan